cranio


Ik werk met biodynamische craniosacraaltherapie (kortweg cranio). Dit is een zeer zachte en subtiele, niet invasieve therapie vorm. Als therapeut zorg ik voor een setting waarin het zelf helend vermogen van het lichaam optimaal aan het werk kan. Nadat ik zelf de werking van deze methode had ervaren was ik zo enthousiast dat ik 3 jaar lang naar Praag pendelde om me hem eigen te maken.

Een cranio behandeling vindt plaats op een behandeltafel. Ik ga op een stoel naast je zitten, maak contact met mijn handen waarna de behandeling begint. Ik masseer niet, maar wacht heel lang op bepaalde plakken totdat we samen ervaren dat er veranderingen tot stand beginnen te komen. Het contact wordt altijd op een manier gemaakt die jij als cliƫnt prettig vindt. Daarmee is deze vorm erg geschikt voor mensen die aanraking niet vanzelfsprekend vinden.

Mijn eigen ervaring is dat cranio heel erg helpt bij het reguleren van het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel kent twee standen. Het sympathisch deel van het zenuwstelsel helpt om extra alertheid te brengen zodat je goed kunt presteren, en goed kunt vechten of vluchten (denk aan een zebra die voor een leeuw weg vlucht). Het parasympatisch deel helpt het lichaam om te ontspannen zodat er ruimte is voor vertering en onderhoud van het lichaam (denk aan een herkauwende koe). Bij veel mensen verloopt de regulatie hiervan niet goed. Je kunt bijvoorbeeld te veel in het sympatisch deel zitten waardoor je je gejaagd voelt en niet meer goed kunt slapen. Of je kunt te veel in het parasympatische deel zitten waardoor je lusteloos wordt. Cranio kan dit helpen balanceren.

Daarnaast kan cranio helpen bij een veelvoud van klachten, zoals kaakpijn, algehele spanning, hyperventilatie, trauma, slapeloosheid, een gevoel van ontregeling en nog veel meer. Neem contact op als je een specifieke vraag hebt.